TÜRKİYE GENELİ

KORONA VİRÜS VERİLERİ

VAKA: 0
AKTİF VAKA: 0
ÖLÜM: 0
İYİLEŞME: 0

TÜRKİYE VE DÜNYA ÜZERİNDE KORONA VİRÜS VERİLERİ İÇİN

Ana Sayfa Yazarlar 27.02.2022 1633 Görüntüleme
İMAR BARIŞI MAĞDURLARI PART-2

İMAR BARIŞI MAĞDURLARI PART-2

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANIM BU YAZDIKLARIMI LÜTFEN BİZZAT OKUYUN VE İVEDİLİKLE İLGLENECEĞİNİZDEN EMİNİM

Sizlere milyonlarca insanın ve o insanların ailelerinin gözleri yaşlı bir şekilde aylardır atmış oldukları yardım çığlıklarının nedenini kısaca anlatmak istiyoruz.

​Yapılan hatalar neticesinde milyonlarca insana kesilen ceza sadece o kişiyi değil tüm aileyi ve buna bağlı olarak tüm toplumu mağdur etmektedir. Suç bireyseldir. Bir kişi suç işlediğinde cezasını kendi başına öder. Birazdan anlatacağımız nedenlerden dolayı haksız yere suçlu bulunan bireylere hem hapis cezası hem para cezası verilmiştir. Bununla da kalmayıp bu kişilerin evleri yıkılmaktadır. Örnek vermek gerekirse ev yapan bir baba suçlu bulunmuş. Eşi ve iki çocuğu ile o evde yaşamaktadırlar. 3 sene sonra yapı kayıt belgesi iptal olmuş. Baba suçlu hapis cezası alıyor. Ev yıkılıyor. Başka bir evi olmayan anne ve iki çocuk ne yapacaktır. Bu cocuklar haksız yere hapse giden babalarına mı üzülecekler yoksa evsiz kalmalarına mı üzüleceklerdi? Ayrıca bu cocuklarımızın devletine olan güveni ve sevgisi sarsılacak belki de bitecektir.

Şimdi madde madde yaşanan hataları anlatmaya başlıyoruz…

İmar Barışı ve Yaşanan Mağduriyetler,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2018 yılında çıkarılan ‘’İmar Barışı ‘’ yasası binlerce ailenin zor durumda kalmasına neden olmuştur .Bunun sebebi yasanın çıkış tarihi ve bitiş tarihinin vatandaşa net bir şekilde belirtilmemiş olmasıdır.

​İmar Barışı affı ile ilgili yapılan reklam filmlerinde de tarih konusunda bir açıklama yapılmamış vatandaş doğru bir şekilde bilgilendirilmemiştir. .Sadece yasanın çıkış tarihine atıfta bulunulmuşur.

​Ayrıca kanunun kapsamı ve yürütme şekli yerel yönetimlerce de anlaşılamamıştır. Vatandaş destek almak için konu hakkında bilgili yetkili bulamamıştır. Bir çok teknoloji kullanmasını bilmeyen vatandaş bu çalışmayı internet cafelerde konu ile alakası olmayan sadece bilgisayar kullanmasını bilen kişilerden destek alarak gerçekleştirmiştir.

​Kaldı ki yerel yönetimler bunu kavrayamaz ve süreçten sorumlu bir yetkili atanmamışken vatandaşın bunu anlaması nasıl beklenebilirdi ?

​Öte yandan belediye seçimleriyle bu yasanın çıkış tarihinin aynı zamana denk gelmesinden dolayı belediye yetkilileri de yasadan faydalanan vatandaşları uyarmamış hatta vatandaşı teşvik etmiştir.

​Özellikle parası olmadığı için hızlı bir şekilde inşaatını tamamlayamamış vatandaş kendi tapulu arazine yaptığı yapısını tamamlama yoluna gitmiştir.

​3 yıl sonra vatandaşa pek çok kolaylık gösteren belediye yetkilileri ise bu kez vatandaşa cezalar kesmiş ,elektrik suyunu kapatmış ve yıkım kararı çıkarmıştır. Bunun yanısıra vatandaşlar mahkemeye verilmiş ,haklarında suç duyurularında bulunulmuştur. Fahiş para cezaları da kesilmiştir.

​Yapı Kayıt Belgesi için yapılan başvurular denetimsizce vatandaşın beyanı üzerine kabul edilmiş. Kısa zamanda ödemeler alınmıştır. Aradan 3 sene geçtikten sonra ise sıkı bir denetim ve uydu görüntüleri emsal gösterilerek devlet tarafından vatandaşa verilen Yapı Kayıt belgeleri iptal edilmiştir.Baştan yapılmayan denetimler 3 yıl sonrasında vatandaşı mağdur etmiştir. Ayrıca iptal sebebi olarak gösterilen uydu görüntüleri gerçeği yansıtmamaktadır. Örnek dosyalar bizlerde olup bireysel olarak kişileri mağdur etmemek için örneklendirme ile sizlere anlatmak istiyoruz.

​1- Köyceğiz mahkemelerinde görülen bir olay olup uydu görüntüsü ile haksız yere mağdur edilen vatandaşın sorununu yazıyoruz. Bu kişi evini 2017 yılından önce yapmış. Uyduda görüntüsü var. Ama çatısı beton tabya şeklinde. Yani mağdur vatandaşın parası olmadığı için evinin çatısını kapatamıyor ve beton olarak düz görünüyor. Uydu görüntüsü ile bu çatı temel betonu olarak kabul edilip yapı kayıt belgesi iptal edilmiştir. Para cezası, hapis cezası ve yıkım kararı vardır. Aslında bu kişi gizlenen detay 2017 öncesi bir yapı olma detayına da uymaktadır. Evrak verildiği zaman bir yetkili gelip kontrol etseydi bu kadar acı çekip maddi manevi işkenceye maruz kalmayacaktı.

​2- Aynı şekilde art niyetli bir kişide çatısı görünmüş olan binasının çatısını kaldırıp ek kat yapıp tekrar binasını çatı ile kapatabilir. Çünkü uydu görüntüsü yukarıdan bakıyor ve kaç katlı bir bina yapıldığını tespit edemiyor.

​3- Bir diğer sık yaşadığımız bir sorun ise 5 katlı bir binada sadece 3. katta ki kişi yapı kayıt belgesine başvuru yapıyor. Bu kişi hem mahkeme sonunda suçlu bulunuyor. Para, hapis cezası alıp evinin yıkılmasına karar veriliyor. 5 katlı bir binanın 3. katını tek olarak nasıl yıkarsınız. Pasta dilimi gibi kesip aradan mı çıkartacağız. 3. katta ki mağdur vatandaş imar barışına başvuru yapmasaydı kimse onu suçlu bulmayacaktı. Devletine güvenip başvuru yapması sonucunda suçlu görüldü.

​4- Aynı şekilde vatandaş devlet tarafından tapusu çıkmış bir daire satın alıyor. Müteahhit dairesini yapı kayıt belgesi alarak bitiriyor. Bu belge ile tapu çıkartıyor ve apartmanı başka başka kişilere satıyor. Tapu dairesinden devletin verdiği tapu ile aldığı yeni evinde yaşarken 3 yıl sonra suçlu bulunuyor. Çok yüksek para cezası geliyor ve evi yıkılacak. Ama benim suçum yok dediğinde beni ilgilendirmez evi yık cezayı öde , zararın için git müteahhite tazminat davası aç deniyor. Toplumsal bir cinnete neden olacak korkunç bir durum aslında yaşanan.

​5- Ayrıca tek kanıt olarak gösterilen uydu görüntüleri her bölgede aynı zaman tarihinde çalışmıyor. Örneğin Ankara da uydu görüntüsü en erken haziran 2018 yılında fotoğraf çekmiş. Mersinde ise ekim 2018 de. Peki Mersinde yaşayan vatandaş ağustos 2018 de evini yapmışsa. Daha erken tarihli bir fotoğraf olmadığı için Ankara da yaşayan vatandaştan daha şanslı ve suçlu bulunmuyor. Aynı şekilde bir bölge de hava bulutlu, bir bölge de çok agaçlı veyahut güneş çok dik gelmiş parlama yapıyor net anlaşılmıyor. Adaletten çok uzak uygulama söz konusu.

​Yukarı da saymış olduğumuz örnekleri daha artırmamız mümkün. Sizlerinde anladığı üzere hatalı çıkan kanun neticesinde yasa herkes için adil uygulanmamaktadır. Ama olması gereken nedir. “Yasalar herkes için adil uygulanmalıdır” Bu nedenle yasanın tekrar revize edilmesi gerekmektedir.​

​Milyonlarca aile evsiz kalmakla baş başa kalmıştır.

Yapı Kayıt Mağdurları ‘’yuvasız kalacak milyonlar olarak ,başka gidecek yuvası olmayan insanlar olarak içine düştükleri bu durumdan devletimizin ve siz sayın bakanımın desteğiyle ancak kurtulmaları söz konusu olabilirler.

Sevgi ve saygılarımla,

Yazar Hakkında

Adı Soyadı:

Mesleği:


şekerpınar cam filmi çayırova cam filmi çayırova led xenon
ataşehir yağ bakımıataşehir akü değişimiataşehir oto elektrik
Tema Tasarım |
Yazarlar
Video
Galeri