Geçtiğimiz 29 Mayıs’ta Ayasofya‘nın içinde Fetih Suresi okunmasıyla tekrar gündeme gelen Ayasofya’nın cami olması konusunda Danıştay kararını verdi. Danıştay, 1934 tarihli Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etti. Böylece Ayasofya’nın cami olmasının önü açılmış oldu.
DANIŞTAY’IN VERDİĞİ AYASOFYA KARARININ TAM METNİ
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, KARARNAMEYİ İMZALADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay’ın kararının ardından Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devreden kararnameyi imzaladı. Kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla Ayasofya resmen cami oldu.
AYASOFYA KARARI SÜRECİNDE YAŞANANLAR
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştayda dava açtı. Davayı duruşmalı inceleyen Daire, 2 Temmuz’daki duruşmada tarafları dinledi.
Duruşmanın ardından dosyayı inceleyen Danıştay 10. Daire kararını verdi. Daire, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.
İLK DAVA 2005’TE AÇILMIŞTI
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, Ayasofya için ilk olarak 2005’te Danıştay’a dava açmıştı. Dernek, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti.
Danıştay 10. Dairesi, 24 Haziran 2005’te söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma istemini reddetmişti. Daire 2008’de ise Ayasofya Camisi’nin müze olarak kullanılmasında hukuka aykırılık bulunmadığına işaret ederek, davayı reddetmişti.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Dairenin bu kararını onamıştı. Dernek, 2016’da tekrar Danıştay’a dava açmıştı.
Derneğin, Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru hakkında ise 2018’de karar verilmişti. Yüksek Mahkeme, Ayasofya’nın namaz kılınması için ibadete açılması yönündeki talebin reddedilmesi nedeniyle din ve vicdan hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla yapılan başvuruyu, “incelenmeksizin kişi bakımından yetkisizlik” nedeniyle kabul edilemez bulmuştu.
DANIŞTAY’IN AYASOFYA KARARINDA YAZANLAR
“ÜZÜNTÜYLE KARŞILADIK”
Rus Ortodoks Kilisesi’nin basınla ilişkilerden sorumlu yetkilisi Vladimir Legoyda, Danıştay’ın kararına ilişkin olarak, “Rus Ortodoks Kilisesi ile diğer Ortodoks kiliselerinin endişelerine kulak verilmemiş olması çok üzücü” dedi.
Legoyda, “Söz konusu karar, çok yazık ki, mevcut anlaşmazlıkları gidermeye yönelik değil. Tam tersine, (Rus Ortodoks Kilisesi lideri) Patrik Kirill’in 6 Temmuz’daki açıklamasında belirttiği gibi daha büyük parçalanmalara yol açabilir” ifadesini kullandı.
KARAR MECLİS’TE DE ALKIŞLANDI
Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Milletvekilleri kararı ayakta alkışladı.
“DÜNYAYA KARŞI BİR PROVOKASYON”
Ayasofya’nın müzeye çevrilmesine dair Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesine Yunanistan’dan ilk tepki geldi. Yunanistan Kültür Bakanlığı “Ayasofya kararı bütün uygar dünyaya karşı bir provokasyon” açıklamasında bulundu. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendoni, “Erdoğan’ın bu milliyetçi davranışı, ülkesini 600 yıl geriye götürdü” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇERİSİNDE NAMAZ KILABİRİZ”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop da “Ayasofya Camii’nde ne zaman namaz kılacaksınız?” sorusuna “En kısa zamanda. Muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde olabilir. En geç önümüzdeki hafta cumaya kadar bu konuda adım atılır. Hep beraber, siz de gelirsiniz.” cevabını verdi.
Son Dakika Haberleri – Son Dakika Haber – Güncel Haberler